Als mensen het tegenwoordig hebben over cv-ketels gaat dit eigenlijk altijd over twee onderwerpen: of ze in de toekomst moeten kiezen tussen een cv-ketel of een warmtepomp, én de gevaren van CO oftewel koolmonoxide en de preventie daarvan via een goede rookgasafvoer. Iedereen is de laatste jaren via de media wel immers wel bekend geraakt met de risico’s en slachtoffers van vrijkomende dampen van koolmonoxide in woningen en bedrijven.
De brandweer en tv-programma’s als Kassa en TROS Radar hebben al de nodige aandacht besteed aan het gevaar van koolmonoxide, koolmonoxidevergiftiging en de preventie door koolmonoxidemelders, CO-melders en natuurlijk een moderne goede rookgastoevoer (RGA) die aan alle wetgeving, regels en voorschriften voldoet.
Gelukkig is er voor elk type woning of bedrijf tegenwoordig een passend rookgasafvoersysteem voor de afvoer van rook. Of u nou woont in een appartement, rijtjeshuis, boerderij of flat, een oudere bestaande woning heeft of een nieuwbouwwoning laat bouwen. Vraag hiervoor een advies op maat aan een erkend installateur als Preuter Installatietechniek voor de juiste technische en veilige oplossing tegen de scherpste prijs.
Wat zijn de gevaren en risico’s van koolmonoxide?
Bij lekkage in de rookgasafvoer kan koolmonoxide vrijkomen. Dit is een reukloos maar levensgevaarlijk gas dat een bijproduct is van elke verbranding in huis: van cv-ketel tot houtkachel, maar ook bijvoorbeeld door een barbecue die dichtbij uw openslaande tuindeuren staat. De verspreiding van koolmonoxide gaat vaak snel. Zeker als er te weinig ventilatie in een ruimte is, kan er in het ergste geval een CO-vergiftiging ontstaan, waarbij mensen hun bewustzijn verliezen of in het ergste geval overlijden. Bedenk dat koolmonoxide zo’n 250 maal sneller wordt opgenomen in de bloedbaan dan zuurstof.
Doordat mensen veel stoken in de winter en er in de koudere maanden vaak minder ventilatie is in woningen, is de uitbraak van problemen met CO2 in huis in de winter het ergst, zoals u kan zien in dit nieuwsitem van RTL4 over koolmonoxide. Het gaat hier om tientallen slachtoffers in een korte periode in de winter en er wordt gesproken over de onwetendheid onder mensen over vergiftiging door koolmonoxide. Naast burgers zijn ook vaak bedrijven de klos, u herinnert zich vast nog wel het nieuws uit 2019 van kinderen die omkwamen in een escaperoom.
Redenen hoe een slechte rookgasafvoer kan ontstaan en koolmonoxide vrij kans krijgt
Door een aanleg door ongediplomeerde mensen, door haastwerk of het negeren van richtlijnen en voorwaarden in bouwbesluiten, gaat er best wel eens iets mis bij de aanleg van cv-ketels of de bijbehorende buizen en leidingen.
De kans op problemen is het grootst bij de vier onderstaande zaken:
- Als bij cv-ketels of kachels er sprake is van verstopte en vervuilde rookafvoerkanalen.
- Als er een slechte ventilatie is.
- Door een beschadiging kan een lekkage ontstaan als afvoerbuizen niet goed bevestigd zijn of als er gaatjes ontstaan door roestvorming.
- Als er te lang geen periodieke onderhoudsbeurt meer is uitgevoerd door een erkende installateur.
- Bij een verkeerde combinatie van (later bijgevoegde) installatiecomponenten, het gebruik van onjuist materiaal of een niet-condenserende ketel vervangen door een condenserende HR-ketel.
- Tot slot is er een risico als de afstelling van de cv-ketel niet klopt.
Oudere cv-ketels vormen een verhaal apart. In sommige gevallen zijn dit ‘open toestellen’, wat betekent dat er geen afsluiting is door middel van een glazen plaatje. Hierbij komt de voor verbranding noodzakelijk schone lucht direct uit de omgeving waar de ketel hangt. Door terugslag van rook kunnen dan problemen ontstaan. Zonder dat er sprake is van een verstopping van de rookgasafvoer kan dit wegens onderdruk al het geval zijn in een ongeventileerde dichte ruimte.
Uw VvE en de rookgasafvoer
Vrij vaak is het juist in flats en appartementencomplexen dat er problemen zijn met de rookgasafvoer en de gevaren van koolmonoxide. Hierdoor staat rookgasafvoer zeer terecht hoog op de agenda van elke VvE en de bijbehorende ledenvergadering. Dat is ook niet verwonderlijk, want als er zich calamiteiten zouden voordoen, liggen de risico’s hoger bij hoogbouw, gelaagde bouw of woningen die dicht bij elkaar gegroepeerd zijn. Bij flats en andere gestapelde bouw komen zowel individuele afvoer voor als een gezamenlijk rookgasafvoerkanaal.
Bij besprekingen of vergaderingen van uw VvE is het goed om te pleiten voor gezamenlijke controles, gezamenlijke vervanging en gezamenlijk onderhoud van collectieve rookgasafvoeren. Dit zal in het voordeel werken van de veiligheid en de kosten in verband met een lagere prijs die door meerdere mensen wordt gedeeld. Vaak is er bij een VvE ook al sprake van een CLV (collectieve rookgasafvoer) en worden specialisten uit de installatiebranche zelfs betrokken bij vergaderingen van een VvE. Niet voor niets leeft dit onderwerp sterk bij het Vvebelang.nl, het internetforum voor VvE’s.
Bedenk dat u als appartementsrechteigenaar zelf verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor uw ketel. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel uzelf als omwonenden. De rookgasafvoer is in de splitsingsakte van een VvE vaak geregistreerd als gemeenschappelijk eigendom. Controleer of verantwoordelijkheid van de aanleg en onderhoud van de cv-ketel en de rookgasafvoer bij u ligt of bij de VvE.
Vraag voor de rookgasafvoer een erkend installatiebedrijf als Preuter Installatietechniek om advies, begeleiding en realisatie
In dit artikel over ongelukken met koolmonoxide kunt u lezen dat het sinds 2019 wettelijk verplicht is om cv-ketels, warmwaterapparatuur en al het bijbehorend leidingwerk alleen nog maar door bedrijven met gecertificeerde vakbekwame professionals te laten uitvoeren. De eisen, regels en voorschriften ten aanzien van rookgasafvoer en CO-risico’s zijn gelukkig dus kleiner geworden.
Als u twijfels heeft, laat dan een erkende vakspecialist een risicoanalyse houden om zeker te weten of uw woning of bedrijf veilig is. Ondanks de eisen die tegenwoordig worden gesteld aan de installatiebranche en ondanks de toegenomen kwaliteit van nieuwe cv-ketels, zullen de kosten niet opwegen tegen het resultaat. Neem vrijblijvend contact op met Preuter Installatietechniek voor meer informatie en/of een afspraak!