De kogel is door de kerk. Vanaf 2026 moeten alle huishoudens over op hybride cv-ketels. Dit hoeft niet direct, maar iedere pomp die vanaf 2026 vervangen wordt, moet minstens hybride zijn. Het kabinet heeft aangekondigd dat ketels die vanaf 2026 geplaatst worden, niet meer van de oude garde mogen zijn, dit meldt NOS.
Preuter installatietechniek kan hierbij helpen. De nieuwe wetgeving zal alleen gaan gelden voor nieuw te plaatsen ketels in bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen. Vervanging van oude ketels wordt hierbij nog niet meegenomen.
En laat dat nou precies zijn waar Preuter in is gespecialiseerd. Al jaren levert Preuter Installatietechniek cv ketels. De installateurs van Preuter zijn zeer ervaren in het werken met- en plaatsen van ketels.
Duidelijkheid voor installateurs, leveranciers en huis- en gebouweigenaren
Al lange tijd is er discussie binnen het kabinet over het wel of niet verplichten van hybride of elektrische pompen. Dat besluit is nu genomen. De reden? Duidelijkheid voor alle partijen. Voor installateurs, leveranciers en huis- en gebouweigenaren is er op dit vlak lange tijd onduidelijkheid geweest. Dat is nu voorbij. Door het stellen van een harde deadline hoopt de regering vooral voor deze partijen duidelijkheid te scheppen. Binnen het kabinet zijn de meningen nog verdeeld over het stellen van deze harde eis. Maar het bieden van duidelijkheid heeft in dit geval het kabinet doen besluiten de knoop door te hakken.
Voor al deze betrokken partijen is het goed om nu te weten waar ze aan toe zijn. Nu kan er daadwerkelijk gewerkt worden naar een doel met de zekerheid dat deze deadline vast staat. Huis- en gebouweigenaren weten wanneer er kosten aan zitten te komen en kunnen hier vooraf rekening mee houden. Installateurs en leveranciers kunnen vanaf 2026 rekenen op een toename van de vraag naar hybride ketels. Door dit nu al te weten, kan er qua voorbereiding op gehandeld worden.
Lange wachttijden voor een hybride warmtepompen
De warmtepompen zijn al lange periode niet aan te slepen. Door de hoge gasprijzen, is de vraag naar hybride cv-ketels ongekend hoog. Samen met een krapte aan installateurs is er een wachttijd ontstaan van tenminste zes maanden welke kan oplopen tot wel achttien maanden. Het AD meldt dat het kabinet afspraken heeft gemaakt met de sector om de productie flink op te kunnen voeren. Er komen drie extra fabrieken in Nederland waar de warmtepompen geproduceerd kunnen worden. Daarnaast belooft de sector meer monteurs op te leiden.
Voordelig voor portemonnee
Het installeren van een hybride warmtepomp is voordelig voor de portemonnee. Een hybride ketel gebruikt ongeveer 60% minder gas dan een traditionele cv-ketel. En nu de prijzen van aardgas zo hoog zijn, loopt het bedrag dat men bespaart snel op. Deze 60% vertaalt zich in een verlaging van 30% op de factuur in vergelijking met de oude cv-ketel.
De prijzen van een hybride pomp zijn niet altijd aantrekkelijk, maar tot 2030 is er een subsidie voor woningeigenaren om de aanschaf te vergemakkelijken. Huiseigenaren kunnen 30% van de aanschafkosten vergoed krijgen. Het kabinet trekt hier jaarlijks 150 miljoen euro voor uit, meldt het AD.
Is het zinvol in elke woning?
Voor een hybride warmtepomp geldt dat een huis goed geïsoleerd moet zijn. Een warmtepomp heeft namelijk meer moeite om een volledig huis goed warm te houden en als een woning niet goed geïsoleerd is, loopt men het risico er qua warmte op achteruit te gaan. Dit maakt het dus niet in ieder huis mogelijk om een hybride pomp te gebruiken. De meeste woningen die na 1995 gebouwd zijn, hebben energielabel B. Dit maakt dat deze woningen ingericht kunnen worden voor het gebruik van een hybride warmtepomp. Ook is er ruimte nodig voor het plaatsen van een warmtepomp. Niet iedereen heeft hier beschikbare ruimte voor die aan de eisen voor het plaatsen voldoet.
Elektrische warmtepomp beste oplossing
Vanuit economisch opzicht zijn hybride warmtepompen echter helemaal niet zo interessant. Met de stijgende gas- en energieprijzen tegenwoordig is men niet perse voordeliger uit. En dan verdient een nieuwe hybride warmtepomp zich niet meer terug. De beste oplossing is tegenwoordig dan ook om een elektrische warmtepomp aan te schaffen. Het enige nadeel is, zoals hierboven benoemd, dat dit geen oplossing is in iedere woning. De ideale situatie is in dit geval een nieuwbouwhuis dat goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft. Dit sluit niet uit dat een elektrische warmtepomp nergens anders mogelijk is. Iedere situatie is verschillend en u kunt het beste contact opnemen met onze deskundigen. Zij kunnen dan kijken naar uw situatie en wat hier de beste oplossing is.
Installatie bij Preuter Installatietechniek
Niet gevreesd, de nieuwe maatregelen van de overheid gelden aan voor ketels die nieuw geplaatst worden. Dus op plekken waar nog geen warmtepomp aanwezig was. Voor vervanging van een warmtepomp is dit nog niet van belang. Dit betekent dat u nu, maar ook in de toekomst nog altijd terecht kunt bij Preuter Installatietechniek voor vervanging van uw warmtepomp.
Preuter installatietechniek biedt verschillende opties voor de plaatsing van een pomp. Preuter het een aanbod van verschillende merken cv-ketels: Intergas, Nefit, Remeha, ATAG, AWB, Vaillant en Ferroli. De website omvat een cv-ketel kieswijzer waardoor u middels een vragenlijst kunt ontdekken welke warmtepomp het beste in uw woning zou passen. Daarnaast is het mogelijk om met een adviseur in gesprek te gaan om tot de beste pomp te komen. Middels een offerte kunt u aanvragen wat de kosten voor een warmtepomp in uw woning zijn.