Het is oktober en dat betekent dat we de herfst zijn binnengetreden. De herfst is ook het seizoen waarin de cv-ketels weer hard aan het werk moeten. Wanneer het buiten regent en waait, is het binnen heerlijk behaaglijk. Tenzij….. de ketel het begeeft!
In dit artikel geven we antwoord op enkele veel voorkomende vragen over cv-ketel onderhoud, én vertellen we wat u zelf kunt doen om uw cv-ketel optimaal te laten werken. De onderwerpen in dit artikel zijn:
- Waarom moet ik mijn cv-ketel laten controleren?
- Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel laten controleren?
- Kan ik de controle zelf uitvoeren?
- Als ik de controle uitbesteed, wat kost het mij dan?
- Voordelen cv-ketel onderhoud
- Wat kan ik zelf doen om mijn ketel goed werkend te houden?
Waarom moet ik mijn cv-ketel laten controleren?
Een cv-ketel heeft onderhoud nodig voor uw veiligheid en voor de duurzaamheid van de ketel. Laten we niet vergeten te noemen dat regelmatig onderhoud ook bijdraagt aan een langere levensduur van de cv-ketel. Een cv-ketel bestaat uit een hoop (bewegende) onderdelen en die gaan nu eenmaal wel eens stuk. Maar dat is niet het enige.
Bij een goede controle op de rookgas afvoer en cv-ketel bent u ervan verzekerd dat de kans op koolmonoxide nihil is.Koolmonoxide is een giftig gas en is geur-, kleur- en smaakloos. Het wordt daarom ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Enkele klachten die kunnen ontstaan, zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Het komt zelfs voor dat men overlijdt aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Naast dit gevaar zijn er echter ook financiële redenen om uw cv-ketel te laten onderhouden.
In de ketel hoopt zich vuil op (zoals stof). Dat is op zich niet zo’n probleem. Maar als de ketel 3 jaar lang niet schoongemaakt is, gaat er een keer iets kapot. U betaalt dan niet alleen de aanschaf van de nieuwe onderdelen, maar ook arbeidsloon en voorrijkosten. Zoals u begrijpt kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Bij een onderhoudscontract wordt een deel van deze kosten niet in rekening gebracht (daarover later meer).
Stel dat de ketel in de brand vliegt en er ontstaat schade, dan gaat uw verzekeringsmaatschappij controleren of u de brand had moeten voorkomen. Wanneer blijkt dat u geen onderhoud heeft laten uitvoeren en dit is de reden dat de brand daardoor veroorzaakt is, dan bestaat de kans dat de verzekering geen vergoeding uitkeert.
Hopelijk is het duidelijk wat het belang is van cv-ketel onderhoud. Een andere vraag die we tegenkomen is “Hoe vaak moet mijn cv-ketel gecontroleerd worden?”
Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel laten controleren?
Hoe vaak installatiebedrijven cv-ketels controleren verschilt nog wel eens. De één doet het 1 keer per jaar, de ander 1 keer per anderhalf jaar en nog een ander 1 keer per twee jaar. Laten we hier wat duidelijkheid in scheppen.
Een keer per jaar controle is voor de meeste cv-ketels tegenwoordig niet meer nodig. Tenzij uw ketel gemaakt is voor of in de jaren 80 en het een open toestel betreft. Ketels tot die periode zogen namelijk lucht aan vanuit de woning. Hierdoor werd er meer stof de ketel ingezogen. Verstoppingen ontstonden daardoor sneller en moesten daardoor 1 keer per jaar schoongemaakt worden.
Nieuwere ketels zuigen lucht van buiten de woning aan. Deze ‘gesloten systemen’ zuigen dus geen stof naar binnen en worden daardoor minder snel vuil. Dat is de reden waarom wij bij Preuter Installatietechniek controles eens per anderhalf jaar uitvoeren.
Er zijn ook installateurs die eens per 2 jaar een controle uitvoeren. Dat is wat ons betreft net iets te lang. Uit de praktijk blijkt dat we dan vaak net een paar maanden te laat waren geweest. Meestal gaat het dan om een lekkende pakking. Het probleem was dan tijdens de vorige controle al aan het ontstaan, maar was nog niet zichtbaar. Als je dan twee jaar wacht met de volgende controle, ben je vaak te laat.
Kan ik de controle zelf uitvoeren?
Dat raden wij sterk af. De kans dat u zelf over genoeg kennis beschikt, is zeer klein. Waarschijnlijk ziet u gebreken over het hoofd. Ook beschikt u niet over gasmeters die controleren of en hoeveel koolmonoxide er vrijkomt. Daarmee brengt u uzelf en anderen onnodig in gevaar.
Maar wellicht is het in dit geval interessanter om te kijken naar de vraag achter deze vraag. De reden waarom u zelf de cv-ketel wilt controleren is waarschijnlijk een financiële reden. Maar wat als een onderhoudscontract u bijna niets kost?
Als ik de controle uitbesteed, wat kost het mij dan?
Stel dat u maar één keer in anderhalf jaar tijd iets aan uw cv-ketel laat vervangen. Dan bent u vrijwel zeker duurder uit dan met een onderhoudscontract.
Bij Preuter Installatietechniek betaalt men € 7,20 per maand. Daarvoor komen wij één keer per anderhalf jaar langs voor controle. Maar ook bij storingen komen wij direct bij u langs. Met een onderhoudscontract betaalt u geen arbeidskosten en geen voorrijkosten. Alleen de te vervangen onderdelen komen voor uw rekening.
Voordelen cv-ketel onderhoud
- Minder storingen
- Hoger rendement
- Langere levensduur
- Geen voorrijkosten (ook niet in het weekend
- Geen arbeidsloon
- 1 keer per anderhalf jaar onderhoud
- Hulp bij storingen
Daarnaast komt het soms voor dat fabrikanten bepaalde modificaties aan de ketel wil laten uitvoeren. Wij krijgen hier melding van en nemen dit mee tijdens het onderhoud.
Zoals u begrijpt is het af te raden (en vrijwel onmogelijk) om het onderhoud van uw ketel zelf te doen. Toch is er iets wat u zelf kunt doen om uw cv-installatie optimaal te houden.
Wat kan ik zelf doen om mijn ketel goed werkend te houden?
Aan de voorkant van de cv-ketel wordt (meestal digitaal) de keteldruk weergegeven. Deze moet tussen de 1 en 2 bar liggen. Deze druk is nodig om het water door uw cv-installatie te pompen. Wanneer de druk te laag is kunt u zelf water bijvullen. Als het goed is zit er een soort tuinslang aan de cv-ketel en is er een kraantje in de buurt. Vul de ketel bij en kijk of de druk toeneemt.